Return to the Far North Gardening Forum | Post a Follow-Up

 o
Siberian irises didn't bloom this year?

Posted by weeper 2b SK (My Page) on
Sun, Dec 30, 12 at 12:30

I was thinking about things that did and didn't "work" in my garden in 2012. For some reason, NONE of my siberian irises bloomed this year. The foliage looked exactly the same(healthy) as it always does..the plants didn't increase much at all, they basically just stayed the exact same. One iris did send up bloom stalks, but the buds all shrivelled and turned brown before they opened.

Anyone have any idea what might have happened? It was quite a dry spring and summer, so I was wondering if maybe they didn't get enough moisture? I almost never water my perennial bed. Or maybe they got a late frost or something? I also didn't fertilize. What can I do different this year?


Follow-Up Postings:

 o
RE: Siberian irises didn't bloom this year?

Mine don't do well in the heat, Katie. And they certainly do like moisture. My TB's were late blooming and didn't last long. Weird spring and the heat was turned on too high, too fast, I think. ??

Ginny


 o
RE: Siberian irises didn't bloom this year?

Mine weren't good either. Only one TB bloomed, for about a day and then shrivelled up. I think you're right, Ginny - too hot too fast.


 o
RE: Siberian irises didn't bloom this year?

A bit of fertilizer. Water when nature isn't offering adequate rainfall. Lots of sunshine. That should lead to good blooming.


 o
RE: Siberian irises didn't bloom this year?

My mom's sibs didn't bloom either. I think it's pretty normal for them to skip a year sometimes. They're picky.

My TBs did well this past summer. At least one bloomed that never had before. It didn't get really hot or dry until later in the summer though.


 o
RE: Siberian irises didn't bloom this year?

I agree with northspruce...they seem to be picky. I've gone years without blooms, then 2 years in a row with good bloom. I don't know why. I just make sure to enjoy them while they last.


 o
RE: Siberian irises didn't bloom this year?

Thanks for the reassurance, I had no idea what I did wrong! Hopefully they'll return with lots of blooms this spring!


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Far North Gardening Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here