Return to the Hydroponics Forum | Post a Follow-Up

 o
Pump runs for about a minute then loses pressure

Posted by aprejean none (My Page) on
Sat, Mar 16, 13 at 18:01

I am new to hydroponics and just built a continuous drip system with 6 buckets. I have a 300gph TotalPond fountain pump at the bottom of my 18 gallon reservoir. It comes up a 24 inch riser and into a 7 foot horizontal 1/2 inch pvc manifold with 1/4 drip tubes. When I power up the system, I get great pressure, equal to all tubes, and then after two minutes the pressure drops. If I bump the pump on the bottom of the reservoir (holding the riser) then it pumps again for 30 seconds and drops again. I am pretty sure the system is air tight, and cannot figure this out.

I had a larger 550gph pump which was doing the same thing. I returned it thinking that it was defective, so I don't think the problem is the vertical rise. The current pump is rated for 6 feet and I only have a 3 foot rise.


Follow-Up Postings:

 o
RE: Pump runs for about a minute then loses pressure

I will let someone else describe your problem here, but my thinking is that the pump you have isn't made to create "pressure" but instead its purpose is to move large volumes of water. You probably need a different type of pump


 o
RE: Pump runs for about a minute then loses pressure

It's the back-pressure of the water in the manifold that makes it stop working. You need a different pump or a re-designed system. If your reservoir were taller, you could have a higher water level and make the pump not have to push water so far upward.


 o
RE: Pump runs for about a minute then loses pressure

The pump wants to move more water and you are restricting it too much. I've had this same problem. Try putting a tee in the line a few inches above where the pump hooks up underneath the waterline. Allow the tee to split the water with half going to the system/drip lines and the other half going directly back into the reservoir. This will allow that pump to move more water like it wants and you should get better pressure plus your nutrients/water will get mixed well. Another alternative is to have the end of the 1/2" manifold loop back into the reservoir instead of dead ending. Mine was not continuous drip, but ran a few min each hour.


 o
RE: Pump runs for about a minute then loses pressure

Thanks for the advice and explanation. I will add a tee and let you know the results.


 o
RE: Pump runs for about a minute then loses pressure

make sure you have a valve on one of the T lines so you can adjust the flow.


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Hydroponics Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Please review our Rules of Play before posting.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here