Return to the Hydroponics Forum | Post a Follow-Up

 o
What is wrong with my hydro peppers? Blooms dropping.

Posted by Z3n_6ArdEn3R none (My Page) on
Mon, Oct 10, 11 at 21:40

Alright, let me tell you a little bit about my setup first. I am growing in a 2'x3'x4' box that is lined with mylar paper. The box is ventilated very well with case fans at the bottom drawing air in and case fans exhausting out the top. I also have 2 small fans that provide a cross-breeze for the plants to aid in pollination. My hydro setup is the DWC "Emily's Garden". I am growing jalapeno and habanero plants and they seem to be very healthy and have tons of big, dark green leaves. They are about 10" and 8" respectively and they have started to put on tons of blooms in the last few weeks (Jalapenoz have been blooming for about 3 weeks and Habaneros about 2). Now that sounds great and no problems should happen right? WRONG!!!... I have noticed that the blooms keep falling off even after hand pollination. I have narrowed it down to either: the lighting I have is not sufficient, or the nutrient solution is all jacked up.
I have (1) 4x 2ft fixture with (4) 3500K tubes. The fixture is suspended above the plants on yoyo pulleys so I can raise and lower the light as needed. I also have (1) single 2ft fixture with a 6400K tube for the under canopy. I posted in the lighting forum on this issue already, but since this forum directly relates to peppers I will pose my question here as well. Is this a sufficient light set up or do I need to add more light? or change spectrum?

Keep in mind, the reservoir is 3 gallons when full...

I recently changed my nutrient solution because with the big, dark green leaves I figured the blooms were dropping due to an excess in nitrogen (previously using GH "Bloom" solution). I cleaned out the entire reservoir 5 days ago and started with a new solution composed of 4 tsp/gal of Fox Farm "Tiger Bloom" 2-8-4 and 1 tsp/gal Cal Mag Plus. I also have pieces of limestone in the reservoir to bring up my pH naturally with chems on hand if it needs an extra boost. Is this a good solution for hot peppers? The blooms on my jalapeno plants have still been dropping. Do I need to wait longer to see a change from the new nutes or do I still have a problem?

Any help will be GREATLY appreciated. I am afraid I will never have peppers. Oh... one more thing... the temp has been mid 70s at night and 86 top during the day (as my box is in my garage so it still has variable temps). The humidity has ranged from 42% to extreme 72% when it poured down rain the other day.


Follow-Up Postings:

 o
RE: What is wrong with my hydro peppers? Blooms dropping.

I am a Habanero Hydro n00b myself but will do my best, but might need more info first.

I see you provided more info in the lighting posting. You have T5 bulbs in a 4x2ft fixture, and another single T5 bulb, right? Do they have reflectors? How far from plants to lights?

The only way to really know how much light your plants are getting would be to use a PAR meter. Where do you live? Can you borrow one possibly from a hydro shop or fish store?

Also, do you use an EC or PPM meter? It's hard for people to know exactly what your new nute mix is like, especially since Tiger Bloom is not a hydroponic nutrient.

And are you testing the pH of your res? If you are just adding limestone without testing the pH, you could possibly be making a bad problem worse instead of better.

Sorry I cant really advise you on why the blossoms are dropping without knowing more, and maybe not even then... especially since I am currently in the middle of my first DWC experiment. I didn't even use seed, I bought seedlings and transplanted. My plants dropped their nicest big flower yesterday which was dissapointing, so I may not be the best person to advise you. From everything I have read, blossom drop is relatively common unless everything is just right. Could be overwatering (maybe lower res a tad? that helped my plants during transplant shock), could be nutes, could be light.


 o
RE: What is wrong with my hydro peppers? Blooms dropping.

I also have a an 8 bulb T5 light and never got any of my super hot peppers to set fruit. I figure it is just not enough light but without having an HID light to test with I can not say with any certainty.

On a side note, peppers cross pollinate. Two different pepper plants in close proximity like you described will create peppers that are hybrids that combine the two pepper genes. You can make a mild pepper hot this way. You can also change the flavor of both pepper but since it is not controlled you would never know how much of a mix is in each pepper. Just something to think about.

I would put the light right ontop of the plants and leave it on 24/7 for maximum photosynthesis. many will disagree with me but if the plant is not getting intense enough light then the day needs to be longer.

Ambient Temp is another area that you should look at. Peppers like to be warmer than most all other garden plants. Not only above ground but below also. Cold roots and warm leaves send a mixed signal. Keep the water temps around 75f if you can, no more than 80f. I think at 85f there is no O2 available so not too warm. Hobinaros like the temp high like 85f but not more than 95f and higher humidity.

I'll try to keep an eye on the thread and see if I can answer any other questions or clarify what I have said already.


 o
RE: What is wrong with my hydro peppers? Blooms dropping.

Flower drop probable causes:

1. Day temp too high >95F
2. Night temp too low <65F
3. Too much nitrogen fertilizer
4. Too much water
5. Low light levels (reduces fertility).
6. Very low humidity (reduces fertility)
7. Poor air circulation (air circulation contributes to pollination).
8. Lack of pollinating insects.
9. Size of pot
10. Too much mineral in feedwater.
11. Too much grower attention/anxiety.


 o
RE: What is wrong with my hydro peppers? Blooms dropping.

This seriously sounds like you need to check your magnesium and calcium levels. With those out of whack, exactly what you describe tends to happen.


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Hydroponics Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Please review our Rules of Play before posting.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here