Return to the Peonies Forum | Post a Follow-Up

 o
What is wrong with peony?

Posted by ctlu008 NE (My Page) on
Wed, Jun 5, 13 at 20:33

This is a Festiva Maxima we originally planted in another state and then moved a start to our current home. The original plant had the largest flowers of any of our peonies and I don't recall ever having an issue. We planted a start in a temporary spot about 8 years ago. It grew large and had the same large flowers. 3 years ago we moved it to the permanent spot. The first year after the move, it did not bloom. Both last year and this year it blooms but the flowers are not as large as before and most of the flowers have brown on the tips. I'll post 3 photos. One of a flower on the same plant that looks fine or at least almost perfect. It was the first flower to open. Notice brown on the unopened buds and brown on a flower. Most of the flowers and buds appear this way. The leaves show no sign of anything unusual.


Follow-Up Postings:

 o
Close up of flower showing the brown.

This flower appears as most do on the plant. Most buds have not opened yet but the buds have brown on the ends meaning the flowers will look similar to this one when opened.


 o
Unopened buds

The larger unopened bud in this photo shows brown that will be on the tips of the flower once it opens. We have had a lot of rain this spring and did last year too; however, we have around a dozen other peonies and none have issues. The brown appears dry and brittle.


 o
RE: What is wrong with peony?

Where are you? Do you think it may have been frost or freeze damage to the buds?


 o
RE: What is wrong with peony?

I remember one year mine did something similar after an EXTREMELY wet spring. I blamed it on the rain, they were normal the next year.


 o
RE: What is wrong with peony?

Could it be botrytis? Maybe spray it with a fungicide next Spring as a preventative measure?


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Peonies Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Please review our Rules of Play before posting.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here